Kesedaran Terhadap Tourette Syndrome

Berbanding dengan beberapa tahun yang dahulu, kini kesedaran terhadap beberapa jenis masalah pembelajaran terutama autisma dan disleksia adalah agak tinggi dalam kalangan masyarakat. Walau bagaimanapun, kebelakangan ini didapati ramai rakyat Malaysia  terjejas dengan Tourette Syndrome tetapi tidak ramai ibu bapa termasuk guru yang mengetahui dan mempunyai pengetahuan mengenai Tourette Syndrome. Terdapat perbuatan-perbuatan yang dilakukan dan suara-suara aneh yang dikeluarkan oleh anak-anak kita sejak dua tahun. Ibu bapa pula tidak faham dan tidak tahu apa yang harus dilakukan pada anak-anak mereka yang seperti ini di mana perbuatan dan suara yang aneh ini hanya dilakukan pada masa-masa tertentu. Kemungkinan anak mereka mengalami masalah Tourette Syndrome, dan perbuatan serta suara aneh yang mereka lakukan ini dipanggil tic.

Gejala awal Tourette Sindrom biasanya diperhatikan pertama kali pada masa kanak-kanak dengan permulaan usia 2 tahun. Tourette Sindrom berlaku pada orang daripada semua kumpulan etnik dan pada kebiasaannya lelaki terjejas sekitar tiga hingga empat kali lebih kerap daripada wanita. Walaupun pelajar dengan Tourette Syndrome sering berfungsi dengan baik di kelas biasa, tetapi tic yang kerap berlaku boleh mengganggu prestasi akademik atau penyesuaian sosial. Semua pelajar dengan Tourette Syndrome memerlukan persekitaran pendidikan yang sesuai dan penyayang di mana kedua-duanya harus cukup fleksibel untuk menampung keperluan khas mereka. Di Malaysia sebilangan pelajar Tourette Syndrome telah dikenal pasti tidak bersekolah kerana mereka dibuli kerana tic motor dan dan suara yang dilakukan oleh mereka. Jadi, di Malaysia kita masih belum mempunyai modul pengajaran dan pembelajaran khas sebagai program inklusif untuk pelajar Tourette Syndrome. Kesedaran dan pemahaman mengenai Tourette Syndrome dalam kalangan warganegara Malaysia juga kurang, oleh itu modul untuk memberi kesedaran dalam kalangan ibu bapa, guru dan orang ramai juga harus dikembangkan. Sehingga hari ini tidak ada perkara yang dikaji mengenai Tourette Syndrome oleh mana-mana jabatan kerajaan di Malaysia. Ini menjadikan pelajar dengan Tourette Syndrome tidak mendapat pendidikan yang betul dan ada juga yang tidak bersekolah.

  • Maksud Tourette Syndrome.

Tourette Sindrom adalah gangguan neurologi yang dicirikan sebagai pergerakan berulang, stereotaip, dan mengeluarkan suara-suara tertentu yang disebut tic. Gangguan ini dinamakan Tourette Sindrom oleh Dr. Georges Gilles de la Tourette, pakar neurologi perintis Perancis yang pada tahun 1885 pertama kali menggambarkan keadaan tersebut pada seorang wanita bangsawan Perancis berusia 86 tahun. Pada masa kini walaupun kajian di Malaysia kurang terhadap Tourette Syndrome tetapi kajian di Amerika Syarikat dapati dianggarkan seramai dua ratus ribu orang mempunyai jenis Tourette Syndrome yang paling parah, dan sebanyak satu daripada 100 orang menunjukkan gejala yang lebih ringan dan kurang kompleks. Walaupun Tourette Syndrome boleh menjadi keadaan kronik dengan gejala yang berlangsung seumur hidup, kebanyakan orang dengan keadaan ini akan menujukkan tingkah laku Tourette Syndrome ini pada usia awal remaja. Di Malaysia, beberapa orang pelajar sekolah rendah telah dikenalpasti dengan masalah Tourette Syndrome ini. Kebanyakkan mereka ini juga tidak pergi ke sekolah kerana perasaan malu terhadap tic yang akan di lakukan oleh mereka di sekolah.

Tic dikelaskan sebagai sederhana atau kompleks. Tic motor sederhana adalah pergerakan berulang secara tiba-tiba, ringkas dan melibatkan kumpulan otot yang terhad. Antara tic yang biasa adalah kelipan mata, pergerakan anak mata, meringis wajah, mengangkat bahu, dan menyentak kepala atau bahu. Manakala tic daripada aspek suara pula adalah seperti bunyi tekak berdaham, mendengus, atau suara seperti batuk. Tic kompleks adalah corak pergerakan yang tersendiri dan terselaras yang melibatkan beberapa kumpulan otot. Tic motor yang kompleks mungkin merangkumi wajah meringis yang digabungkan dengan sentuhan kepala dan mengangkat bahu. Tic motor kompleks yang lain adalah termasuk mendengus atau menyentuh objek, melompat, membongkok, atau berpusing. Tic vokal sederhana boleh merangkumi bunyi seperti pembersihan tekak, mengendus / mendengus, menggerutu, atau menyalak. Tic vokal yang lebih kompleks merangkumi perkataan atau frasa di mana mungkin tic yang paling bahaya dan sukar diterima termasuk pergerakan motor yang mengakibatkan kemudaratan diri seperti menumbuk wajah atau tic vokal termasuk koprolalia (mengucapkan kata-kata yang tidak sesuai secara sosial seperti mencarut dan meyumpah) atau ekolalia (mengulangi kata-kata atau frasa orang lain). Walau bagaimanapun, koprolalia hanya terdapat dalam sebilangan kecil (10 hingga 15 peratus) individu dengan Tourette Syndrome . Oleh itu, Tourette Syndrome adalah pegerakan yang dilakukan atau suara yang dikeluarkan berulang kali tanpa boleh dikawal oleh mereka.

  • Gangguan lain yang dikaitkan dengan Tourette Syndrome.

Ramai individu dengan Tourette Syndrome mengalami masalah neurobehavioral tambahan yang sering menyebabkan lebih banyak gangguan daripada tic itu sendiri. Ini termasuk kekurangan perhatian, hiperaktif, masalah dengan membaca, menulis, dan matematik. Orang dengan Tourette Syndrome juga telah melaporkan masalah dengan kemurungan atau gangguan kecemasan, serta kesukaran hidup yang lain, yang mungkin atau tidak berkaitan langsung dengan Tourette Syndrome. Di samping itu, walaupun kebanyakan individu dengan  Tourette Syndrome mengalami penurunan tic motor dan tic vokal yang ketara pada akhir remaja dan awal dewasa, keadaan neurobehavioral yang berkaitan mungkin berterusan.

Bukan perkara biasa bagi orang  Tourette Syndrome untuk mendapatkan diagnosis  Tourette Syndrome secara formal, ia hanya boleh disahkan setelah gejala muncul selama beberapa waktu. Bagi keluarga dan doktor yang tidak biasa dengan Tourette Syndrome, gejala tic ringan dan sederhana mungkin dianggap tidak penting dan mungkin dianggap ianya sebahagian daripada fasa perkembangan atau akibat daripada keadaan lain. Sebagai contoh, ibu bapa mungkin berfikir bahawa berkedip mata berkaitan dengan masalah penglihatan atau menghidu berkaitan dengan alahan bermusim. Tetapi, sekiranya mereka didiagnos dengan betul kemungkinan mereka mengalami masalah Tourette Syndrome ini.   Ramai yang mempunyai Tourette Syndrome  didiagnos sendiri setelah mereka, ibu bapa mereka, saudara-mara lain, atau rakan membaca atau mendengar mengenai Tourette Syndrome daripada orang lain. Walau bagaimanapun, di Malaysia kesedaran terhadap Tourette Syndrome ini sangat kurang dan kebanyakkan orang yang mengalamai masalah Tourette Syndrome ini hanya dibiarkan tanpa didiagnos.

  • Persekitaran Pendidikan Untuk Individu Tourette Syndrome.

Walaupun pelajar dengan Tourette Syndrome boleh berfungsi dengan baik di kelas biasa tetapi mereka harus ditempatkan dalam persekitaran pendidikan yang memenuhi keperluan masing-masing. Contohnya pelajar Tourette Syndrome mungkin memerlukan bimbingan, kelas yang lebih kecil atau khas, dan dalam beberapa kes mungkin perlu dilibatkan dengan Pendidikan Khas.

Semua pelajar dengan Tourette Syndrome memerlukan persekitaran yang toleran dan penyayang yang kedua-duanya mendorong mereka untuk bekerja dengan sepenuhnya dan cukup fleksibel untuk menampung keperluan khas mereka. Pengaturan ini mungkin merangkumi kawasan belajar persendirian, ujian di luar kelas biasa, atau bahkan ujian lisan ketika gejala anak mengganggu kemampuannya menulis. Ujian tanpa had masa juga mungkin boleh mengurangkan tekanan bagi pelajar dengan Tourette Syndrome.

Oleh itu di Malaysia, kesedaran terhadap Tourette Syndrome ini mesti digiatkan supaya mereka juga akan mendapat Pendidikan yang setimpal dengan pelajar yang normal.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *